Skip to content
Kezdőlap » 2021. januárjától 5% ÁFA az új lakások vásárlása és építése esetén!

2021. januárjától 5% ÁFA az új lakások vásárlása és építése esetén!


A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. Az állami támogatást felhasználhatja új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthona bővítésére is.


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.
A CSOK-ot már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelheti. A támogatás mértéke 600.000-10.000.000 Ft-ig.


A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.
Támogatás feltételei: Amennyiben az új lakás vásárlására, építésre nyújtott CSOK feltételeinek nem felel meg, de a használt lakás vásárlására nyújtott CSOK feltételeinek igen, akkor a használt lakás vásárlására fordítható támogatás összege új lakás vásárlására, illetve építésre is igénybe vehető.


Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett állami támogatás összegével, vagy ha az igénylő számára kedvezőbb, a kedvezmény összegét meg lehet állapítani azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, amelyek után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.


Többgyermekes családok új vagy használt lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé max. 25 évre (CSOK + Hitel).
– 3 vagy több gyermek esetén max. 15 millió Ft-ot,
– 2 gyermek esetén max. 10 millió Ft-ot.
Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.
Adó- visszatérítési (ÁFA) támogatás egyidejű igénybevétele esetén az igényelt magasabb összegű támogatás bírálati díját kell megfizetni.